Ingenio Easy

Ingenio Easy Dagelijks kookgemak in een simpele klik!
Dankzij de ingenieuze afneembare handgreep en emaillen buitenkant, wordt koken efficiënt en veelzijdig.

Ingenio Easy: elke dag koken in een handomdraai!

Tefal stelt het innovatieve Ingenio Easy assortiment voor: een keukengamma voor voor dagdagelijks eenvoudig koken  dankzij het ingenieuze afneembare handvatsysteem. Zonder moeite met één klik van de ene pot naar de andere. Zonder handvatten zet u uw potten en pannen in elkaar. Zo bespaart u enorm veel plaats in uw kasten!
 • Het verwijderbare handvat heeft 10 jaar garantie.
 • Met zijn binnenbekleding van email en zijn anti-aanbaklaag van Intensium aan de binnenkant garandeert Tefal u dat dit assortiment twee keer langer meegaat dan gemiddeld. **
 • De Thermo-Spot®-innovatie van Tefal: wanneer het midden van het product rood wordt, is de ideale temperatuur voor het bakken bereikt.
 • Gemakkelijk te reinigen en vaatwasserbestendig.

Het Ingenio Easy keukengamma bevat:

 • Isolerende glazen deksels tegen spatten.
 • Stoommand.
 • Pastakom.
 • Grill voor oven.
Belangrijkste zaken
 • Verwijderbaar handvat voor een gemakkelijke hantering

 • Thermo-Spot-indicator

 • Uitstekende verspreiding van de warmte

 • Intensium-bekleding die twee keer langer meegaat

Eigenschappen
Materiaal Aluminium  
Warmtebron Gas - Elektrisch - Keramisch - Halogeen  
Geschikt voor gebruik in de oven Alles behalve de handvatten en deksels  
Coating/laag binnenkant Anti-aanbaklaag  
Benaming van binnenkant bekleding Intensium  
Thermo-Spot (temperatuurindicatie) Alleen pannen, braadpannen & wokpannen  
Coating/afwerking buitenkant Glanzend email  
Gietrand Ja  
Type handgreep Uitneembaar  
Kleur van de handgreep Zwart fluweel  
Gebruiksaanwijzing & Handleiding
Veelgestelde vragen
Om ervoor te zorgen dat de Ingenio-handgreep lang meegaat, is het aanbevolen om:
• de handgreep tijdens het koken te verwijderen als hij niet nodig is, om ervoor te zorgen dat hij niet oververhit raakt en slijtage te voorkomen,

• door oververhitting kan de handgreep beschadigd raken of breken. De handgreep werkt dan mogelijk niet correct meer en hierdoor bestaat het risico dat de pan valt, waardoor u brandwonden kunt oplopen. Als u vaststelt dat de handgreep door hitte is beschadigd, bevelen wij u aan deze niet langer te gebruiken en hem te vervangen door een nieuwe.

• was de handgreep met de hand af.
Attentie: duw nooit op de ontgrendelingsknopjes terwijl u de pan hanteert. Houd de hendel gesloten met uw vingers. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing.
De maximale temperatuur voor de onderdelen van silicone is 250°C; deze kunnen dus worden gebruikt voor het koken. Als het deksel echter in contact komt met een vlam omdat het niet helemaal recht op de pan zit, kan de silicone van kleur veranderen of vervormd raken, of kan het glas barsten.
Het anti-aanbakkookgerei is zo ontworpen dat er geen voedsel kan aanbakken. De braadpan of steelpan moet echter goed worden onderhouden. Neem daartoe de volgende tips in acht: smeer de braadpan/steelpan vóór het eerste gebruik in met olie en reinig en droog deze vervolgens, herhaal dat af en toe wanneer u de braadpan/steelpan regelmatig in de vaatwasser reinigt. Verder is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de pan niet te heet wordt en dat er geen krassen in komen, met name door het gebruik van metalen keukengerei (spatels, lepels) en/of door reiniging met een schuurspons.
Kookgerei met handvatten of knoppen van plastic/bakeliet zijn niet geschikt voor de oven en mogen nooit in de oven worden gezet. De pan mag alleen op een kookplaat tot een hoge temperatuur worden verhit. Kookgerei met handvatten uit roestvrij staal en silicone inzetstukken of omwikkelingen zijn geschikt voor de oven tot 210 °C gedurende maximaal 1 uur. Handvatten die volledig uit roestvrij staal bestaan, zijn geschikt voor de oven tot 260 °C. Glazen deksels zijn bestand tegen een temperatuur van 180 °C. Raadpleeg de instructiegids die bij het kookgerei is geleverd om te weten welke onderdelen daadwerkelijk geschikt zijn voor de oven. Mocht u daarna nog vragen hebben, neem dan contact met ons op. Kookgerei mag nooit in de microgolfoven gebruikt worden.
1. Was de braadpan in heet water met afwasmiddel om eventueel stof te verwijderen. Droog de pan af en wrijf de antiaanbaklaag vóór het eerste gebruik licht in met wat olie. Verwijder eventuele overtollige olie. 2. Was en droog uw kookgerei na ieder gebruik.
Voor de pannen: tussen 140 °C en 195 °C
Voor de pannenkoekenpannen: tussen 165 °C en 240 °C
Dit is de optimale temperatuur voor het bakken en dichtschroeien van voedsel. Deze indicator maakt het gemakkelijker om gezond te koken op een ideale temperatuur.
Lees hiervoor de aanbevelingen op de verpakking of in de gebruiksaanwijzing die bij het product is geleverd. In sommige gamma's kunt u bepaald metalen keukengerei gebruiken, met uitzondering van messen en gardes. Om lang van uw braadpannen en steelpannen te kunnen genieten, adviseren wij u echter met klem om geen metalen keukengerei te gebruiken. Kies liever plastic of hout.
De anti-aanbakeigenschappen van de keramische coating zijn veel beperkter, zowel wat betreft prestaties als duur, dan die van de standaard (PTFE-)coating. Het is raadzaam om met meer vet te bakken en beter af te wassen met iets meer afwasmiddel. Bij aangekoekt voedsel is het raadzaam uw keukengerei met een beetje witte azijn in zeepsop te laten weken.
Na verloop van tijd ontstaan er op het keramische oppervlak vlekken die niet kunnen worden verwijderd. Dit heeft geen enkele invloed op de prestaties van het keukengerei en is niet gevaarlijk voor de gezondheid.
1. Het meeste metalen keukengerei mogen zorgvuldig worden gebruikt, behalve messen en gardes 2. Snijd voedsel nooit direct in de pan. 3. Maak geen krassen in de antiaanbaklaag. Lichte sporen of slijtplekken zijn normaal en hebben geen invloed op de kookresultaten. 4. Zorg ervoor dat pannen niet droogkoken en laat lege pannen niet op het vuur staan. 5. Kies altijd de juiste afmeting voor elektrische vuren of pas het gasvuur aan zodat de vlam alleen in contact komt met de onderkant van de pan en niet langs de zijkant omhoogklimt. 6. Loop nooit weg van het fornuis als u aan het koken bent. 7. Laat pannen afkoelen voordat u ze afwast.
Een pan kan vervormen door een plotselinge sterke temperatuurverandering (thermische schok), bijvoorbeeld door een lege pan die te heet wordt, of een hete pan die onder de koude kraan wordt gehouden of op een koude ondergrond wordt geplaatst. Laat pannen afkoelen tot kamertemperatuur voordat u ze afwast. Een vervormde pan geeft slechte kookresultaten.
Pannen mogen NOOIT in de microgolfoven gebruikt worden.
Afhankelijk van de soort (controleer de verpakking), kunt u de meeste metalen keukengerei gebruiken, behalve messen, vorken en gardes. U moet echter voorzichtig te werk gaan als u metalen keukengerei gebruikt. Vermijd het gebruik van scherp keukengerei en snijd niet direct in de pan. Maak geen krassen in de antiaanbaklaag.
Nee. Door te koken aan hoge temperaturen, zult u de kooktijd niet aanzienlijk verkorten en zal de kwaliteit van het voedsel evenmin verbeteren. Het is dus ten zeerste aanbevolen om te koken aan middelhoge temperaturen. Een andere reden voor deze aanbeveling is dat koken aan hoge temperaturen de antiaanbaklaag kan beschadigen.
Om de coating langer te doen meegaan, gebruikt u best een kleine hoeveelheid olie voor het roerbakken of grillen. Voor koken of smoren hebt u geen olie nodig.
Na verloop van tijd heeft dit een negatieve invloed op de werking van het mechanisme voor openen/sluiten.
Anti-aanbakpan:
Met de hand afwassen in sop is voldoende.
De pan moet na ieder gebruik worden afgewassen om het dunne laagje vet dat op het oppervlak kan zijn achtergebleven, te verwijderen. Als de pan alleen wordt afgeveegd met keukenpapier of met water wordt afgespoeld, wordt het laagje vet niet volledig verwijderd en kan het de volgende keer dat je de pan gebruikt, aanbranden. Er kunnen dan vlekken ontstaan.
Anti-aanbakpannen mogen niet gereinigd worden met schuurpoeder of schuursponsjes. Een nylon spons is ideaal voor zowel de binnen- als de buitenkant van de pan.

Keramische pan:
Wij raden aan om de keramische pan met de hand te wassen, met water en een mild reinigingsmiddel. Dit is de meest doeltreffende manier.
Als de pan na de normale afwas niet schoon genoeg is, doe dan scheutje azijn met water in de pan en verwarm deze. Het mengsel van water en azijn zorgt ervoor dat de pan wordt gereinigd. Spoel de pan hierna goed af. Droog de pan en wrijf deze bijvoorbeeld in met een beetje zonnebloemolie. Je pan zal er als nieuw uitzien.
Als de onderkant van de pan hardnekkig vuil is, laat de pan dan staan met wat warm water en een goede ontvetter. Vervolgens kan je de pan reinigen met een plastic schuursponsje en een beetje vloeibaar schurend reinigingsmiddel.

Hard geanodiseerde pan:
Om te zorgen dat je pan lang meegaat, kan je hem het beste met de hand wassen met een niet-schurende spons.
Een buitencoating beschermt je pannen tegen de schadelijke gevolgen van afwassen in de vaatwasmachine. Het is daarom uiterst belangrijk dat deze coating niet wordt beschadigd en we raden dan ook af om schuursponsjes (Scotch Brite) te gebruiken.
Wanneer je een vaatwasser gebruikt, kies dan voor zachte afwasmiddelen, zoals een vloeistof of gel.
Een te intensief gebruik van de vaatwasmachine is evenwel niet aanbevolen.
Je kunt de levensduur van de pannen verlengen door ze met de hand af te wassen zonder schuursponsjes.
Sommige onderdelen zijn geschikt voor de vaatwasmachine, maar andere niet. (Zie hieronder.) Gebruik voor onderdelen die geschikt zijn voor de vaatwasmachine een neutrale reiniger voor het afwassen. Sommige vaatwasmachines zijn niet geschikt voor pannen/braadpannen; raadpleeg dus de gebruiksaanwijzing van uw vaatwasmachine voor gebruik.
Geschiktheid voor vaatwasmachine :
Onderdeel pan/braadpan: JA
Speciale handgreep: JA
Kookdeksel: (behalve magnetisch handvat): JA
Afneembare magnetische handvaten van deksels: NEE (er kan roest ontstaan)
Afdichtingsbewaardeksel: NEE (het kan vervormd raken)
Om uw pan langer te doen meegaan, bevelen we u aan om hem met de hand af te wassen, met een zachte spons. Gebruik van de vaatwasmachine: gebruik bij voorkeur milde reinigingsmiddelen zoals vloeibaar vaatwasmiddel of gel.
Als u de handgreep in de vaatwasmachine hebt geplaatst of tijdens het koken (op het fornuis of in de oven) op een pan hebt laten zitten, heeft dit een negatieve invloed op de werking van het mechanisme voor openen/sluiten.
De handgreep kan niet worden gerepareerd, en u moet een nieuwe kopen. Kijk in onze accessoireshop.
Nee. U moet het deksel verwijderen voordat u de pan in de over plaatst.
Handvatten en knoppen kunnen na een tijdje losraken door het voortdurend verwarmen en afkoelen van de bevestiging. Als dat gebeurt, draait u ze voorzichtig opnieuw vast met een geschikte schroevendraaier, maar nooit te vast.
1) Een ophoping van voedselresten/residu kan zich hebben gevormd in de pan, wat oorspronkelijk het gevolg kan zijn van voedsel dat te gaar is geworden in de pan. Dat kan gewoonlijk worden schoongemaakt door de pan met water en afwasmiddel te vullen en een nachtje te laten staan. Gebruik daarna een pasta van soda en water en wrijf dit zachtjes over de pan met een niet-schurende spons. De antiaanbaklaag moet daarna worden hersteld door een beetje olie over het oppervlak te vegen met keukenpapier. 2) De braadpan kan zijn oververhit, wat voor schade en verkleuring kan zorgen op de antiaanbaklaag. Wanneer pannen regelmatig oververhit worden, leidt dit tot een verzwakking van de antiaanbaklaag. De rode Thermo-Spot in braadpannen is een warmte-indicator en vertelt u wanneer de pan de perfecte kooktemperatuur heeft bereikt. Wanneer de stip geheel rood wordt, zet u het vuur laag om de temperatuur te behouden. Blijf de pan niet op een hoog vuur verwarmen, omdat daardoor de antiaanbaklaag van de pan oververhit raakt. 3) Als u de pan in een vaatwasmachine reinigt, moet u na elk gebruik de antiaanbaklaag aan de binnenkant insmeren met olie om ervoor te zorgen dat de antiaanbaklaag niet uitdroogt en om de beste anti-aanbakprestatie te verzekeren.
1) De pan is op een te hoog vuur of een verkeerde warmtebron gebruikt, waardoor de panbasis vervormd is geraakt. 2) Plaats nooit koud water in een warme pan of dompel heet kookgerei nooit onder in koud water.. Plotselinge temperatuurveranderingen kunnen het metaal doen kromtrekken, waardoor de bodem ongelijk wordt.
Wees voorzichtig met het plaatsen van pannen op gaskookplaten. De steunen variëren immers en vooral kleine pannen hebben een onderzetter nodig, die de meeste fabrikanten van gaskookplaten meeleveren met de kookplaat of die u apart kunt kopen.
Door de buitenkant van aluminium pannen of braadpannen bloot te stellen aan overmatige kracht, bijvoorbeeld door deze te laten vallen of er iets op te laten vallen, kunnen de pannen/braadpannen vervormd raken. (De pan/braadpan zal niet vervormd raken als gevolg van de kookwarmte.)
De handgreep mag niet worden gebruikt op andere pannen dan pannen van Tefal Ingenio. De Ingenio-handgreep is exclusief ontworpen voor het Tefal Ingenio-assortiment. Als uw pan vervormd is na een schok of val, bevelen wij u aan om deze niet meer te gebruiken en te vervangen door een nieuwe. Als u de pan toch verder wilt gebruiken, zorg er dan voor dat de handgreep nog stevig op de pan kan worden geplaatst. Het gebruik van de pan is in dat geval op uw eigen risico.
Het is een deksel dat wordt gebruikt om voedsel tijdelijk op te slaan.
1. Het kan niet worden gebruikt om te verwarmen. Plaats het niet in de oven.
2. Bewaar voedsel er niet gedurende een lange periode in (in de regel een dag of langer). Door corrosie van het hoofddeel van de pan kan de coating afschilferen.
3. Plaats het afdichtingsdeksel niet naast een open vlam.
4. Gebruik het afdichtingsdeksel niet wanneer het voedsel of de pan nog warm is.
5. Sterk gekleurde voedingsmiddelen of ingrediënten kunnen vlekken op het product veroorzaken. (bijvoorbeeld ketchup, curry, wortelen.)
NEE. Kookgerei met een anti-aanbaklaag van Tefal/T-fal bevat geen PFOA. Dit wordt regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke laboratoria. Deze verifiëren of er in de eindproducten geen PFOA aanwezig is. Sinds 2003 hebben onafhankelijke laboratoria in vele landen (INERIS in Frankrijk, ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS in het Verenigd Koninkrijk, FABES Labs in Duitsland, MB Labs in Canada en SGS in China) regelmatig tests uitgevoerd.  Deze tests tonen steeds opnieuw aan dat er in producten met een Tefal/T-fal-anti-aanbaklaag geen PFOA aanwezig is.
Nee, de antiaanbaklaag moet aangebracht worden tijdens het productieproces.
Bij normaal gebruik komt het maar zeer zelden voor dat de antiaanbaklaag slijt. Wanneer u het product op de juiste wijze gebruikt en goed onderhoudt, zullen de kookresultaten op lange termijn goed blijven. Bij slijtage van de antiaanbaklaag blijkt er meestal sprake te zijn van oververhitting, krassen en/of reinigen met een schuurmiddel of schuurspons.
Tefal/T-fal heeft in het kader van zijn streven naar kwaliteit een eco-informatieprogramma voor zijn Tefal/T-fal-anti-aanbakproducten opgericht. Groupe SEB garandeert hiermee dat er zich geen PFOA, lood en cadmium bevindt in Tefal/T-fal-anti-aanbaklagen en dat onze anti-aanbakproducten noch schadelijk zijn voor het milieu noch voor de consument. Deze eco-informatie is gebaseerd op regelmatige analyses door onafhankelijke laboratoria in een groot aantal landen (INERIS in Frankrijk, ASAHI GLASS FLUOROPOLYMERS in het Verenigd Koninkrijk, FABES Labs in Duitsland, MB Labs in Canada, SGS in China). De beschrijving van dit streven is te vinden op de website van Tefal/T-fal en op de verpakking van kookgerei met een Tefal/T-fal-anti-aanbaklaag.
Er bestaat op dit moment veel verwarring omtrent anti-aanbaklagen, die soms in verband worden gebracht met PFOA. De anti-aanbaklagen van Tefal/T-fal zijn echter gemaakt van PTFE (afkorting van de wetenschappelijke benaming polytetrafluorethyleen). Instanties voor de volksgezondheid in Europa en de Verenigde Staten hebben de onschadelijkheid van dit materiaal erkend. PFOA en PTFE zijn twee compleet verschillende stoffen. Kortom, de anti-aanbaklagen van Tefal/T-fal zijn gemaakt van PTFE en bevatten geen PFOA. Bovendien heeft Tefal/T-fal zich er al meer dan 20 jaar geleden toe verbonden geen lood of cadmium te gebruiken in zijn kookgerei. Op die manier wil het merk garanderen dat al zijn producten onschadelijk zijn.
PFOA is de Engelse afkorting voor perfluoroctaanzuur. De verbintenis van Tefal/T-fal bestaat erin de afwezigheid van PFOA, lood en cadmium en de onschadelijkheid van zijn producten met anti-aanbaklaag te garanderen voor het milieu en de consument.
De anti-aanbaklagen en het email van ons Tefal/T-fal-kookgerei bevat geen cadmium en geen lood. Om die reden gebruiken wij al meer dan 20 jaar geen lood of cadmium meer in ons kookgerei. U vindt deze eco-informatie op de verpakking van al onze producten met een Tefal/T-fal-anti-aanbaklaag.
De Tefal/T-fal-anti-aanbaklaag is een technische coating die gemaakt is van een polymeer plastic genaamd polytetrafluorethyleen (PTFE). PTFE geeft het kookgerei zijn anti-aanbakeigenschappen. De instanties voor de volksgezondheid in Europa en in de Verenigde Staten (ANSES, EFSA, FDA) hebben aangetoond dat PTFE een inerte stof is die geen chemische reactie aangaat met voedsel, water of schoonmaakmiddelen die in huishoudens worden gebruikt. PTFE is geheel onschadelijk bij inname. De instanties voor volksgezondheid hebben bevestigd dat anti-aanbaklagen van PTFE in kookgerei onschadelijk zijn. PTFE is zelfs zo veilig, dat het in de medische sector vaak wordt gebruikt bij pacemakers en buisjes die in het lichaam worden ingebracht ter vervanging van slagaderen. Het wordt ook gebruikt bij chirurgische ingrepen voor patiënten met een ernstige nieraandoening en er zijn gewrichtsprotheses die voor een deel met PTFE zijn bekleed.
De snelste manier om te controleren of uw pannen op een inductiekookplaat werken, is om de magneettest uit te voeren op de pannen. Dat is erg eenvoudig. Als een magneet blijft plakken aan de basis van de pannen, dan zijn ze geschikt voor een inductiekookplaat.
Het is moeilijk om een precies aantal jaar te noemen, omdat de levensduur afhankelijk is van de gebruiksomstandigheden en de gebruiksfrequentie. Om de levensduur te verlengen, beschermt u de coating tegen onnodig hoge temperaturen en vermijd u om het apparaat zonder water te verwarmen. Een middelmatige tot lage warmte is voldoende. Bewaar ook niet te lang bereide gerechten in de pan (een dag of langer).
Ga naar de sectie "Accessoires" van de website om gemakkelijk te vinden wat u nodig hebt voor uw product.
U vindt meer gedetailleerde informatie in de rubriek Garantie op deze website.