- Home
- Recepten
- Recepten overzicht
- 48h classic pizza dough
48h classic pizza dough
- Totale tijd 48u 22min
- 20min
Bereiding - 2min
Koken - 48u
Afkoelen
Compatibele toestellen (1)
Ingrediënten
3 pizza
30 cl Koud water
3 g Verse bakkersgist (of 1 g gedroogde bakkersgist)
500 g 00 bloem of pizzabloem (240W)
10 g Olijfolie
10 g Zout (2 tl)
50 g Extra fijn griesmeel of spolvero (om te bestuiven)
Bereiding
Stap 1 /17
Dit recept is goed voor 3 bolletjes deeg van elk ongeveer 270 g (voor pizza's met een diameter van 30 cm).
Stap 2 /17
Let op: nadat de deegbolletjes 48 uur in de koelkast hebben gelegen, moet je ze er 2 uur voor het maken en bakken van de pizza's uithalen, zodat ze weer op kamertemperatuur kunnen komen.
Stap 3 /17
Verwarm 1/5 van het water in de microgolfoven tot het een temperatuur tussen de 38°C en 40°C heeft bereikt. Zorg ervoor dat het water niet te heet wordt, dit kan de gist namelijk deactiveren. Voeg de gedroogde gist toe om deze te rehydrateren. Meng met een garde. Laat 5 minuten rusten. De gist moet opgelost zijn. Voeg dit mengsel toe aan het resterende koude water. Als je verse gist gebruikt, los deze dan op in koud water en gebruik meteen.
Stap 4 /17
Bereid het deeg met de hand in een kom of in een keukenmachine voorzien van een deeghaak. Kneed het in totaal gedurende ongeveer 12 minuten.
Stap 5 /17
In de keukenmachine: Voeg langzaam het mengsel van water en gist toe aan de bloem en kneed het deeg op een lage snelheid. Kneed tot het deeg loskomt van de rand van de kom. Voeg de olijfolie toe en kneed aan een gemiddelde snelheid tot de olie is opgenomen (2-3 minuten). Pas indien nodig de snelheid aan. Voeg tot slot het zout toe en blijf snel kneden tot je geen zoutkorrels meer voelt op de bovenkant van het deeg.
Stap 6 /17
Als je met de hand kneedt: Doe de bloem in de grote kom. Roer geleidelijk het mengsel van water en gist erdoorheen. Draai de kom met één hand terwijl je met je andere hand de bloem van de bodem van de kom naar boven haalt en over het mengsel heen vouwt. Wanneer de bloem helemaal is vermengd (er bevinden zich geen restjes meer aan de zijkant van de kom), kan je het deeg op het werkvlak kneden.
Stap 7 /17
De pizzaiolo-techniek om met de hand te kneden: rol het deeg, zonder het te scheuren, uit met de palm van je hand. Keer de deegbal om en draai hem een kwartslag, waarbij je hem op het werkvlak ‘slaat’. Herhaal deze stappen zo vaak als nodig totdat je een glad deeg hebt.
Stap 8 /17
Doe het deeg weer in de kom. Voeg de olijfolie toe en kneed opnieuw. Plaats het deeg weer op het werkvlak van zodra de olie is opgenomen. Voeg het zout toe. Kneed tot je geen zoutkorrels meer voelt onder je handpalm. Het deeg moet zacht, glad en redelijk elastisch zijn.
Stap 9 /17
Bedek het deeg met huishoudfolie (of een vochtige theedoek) en laat een kwartier rusten op kamertemperatuur.
Stap 10 /17
Verdeel het deeg in 3 stukken van elk 270 g. Je kan hiervoor ook een deegsnijder gebruiken. Rol de 3 stukken op het werkvlak op tot bolletjes en zorg ervoor dat de bovenkant mooi glad is. Bewaar de bolletjes deeg in plastic bakjes en zorg ervoor dat ze de randen niet raken, zodat ze gelijkmatig rijzen. Leg de bolletjes deeg 48 uur in de koelkast.
Stap 11 /17
Bereid de toppings voor.
Stap 12 /17
Zet de oven aan en laat voorverwarmen (30 minuten op de hoogste stand).
Stap 13 /17
Gebruik extra fijn griesmeel (of spolvero) om het werkoppervlak en de onderkant van het deeg te bestuiven. Hierdoor blijft het deeg niet plakken en kan je het makkelijker verplaatsen. Rol de deegbolletjes uit en zorg ervoor dat elke pizza een diameter van minder dan 30 cm heeft.
Stap 14 /17
Bestuif de pizzabodem lichtjes met extra fijn griesmeel. Schuif de pizzaschep voorzichtig onder het pizzadeeg of draai het deeg op de pizzaschep.
Stap 15 /17
Beleg het pizzadeeg op de ovenschep met ingrediënten naar keuze.
Stap 16 /17
Plaats de pizza in de oven en bak hem ongeveer 90 seconden. Draai regelmatig met de knop aan de zijkant van de oven om ervoor te zorgen dat de pizza gelijkmatig bakt.
Stap 17 /17
Haal de pizza met de ovenschep uit de oven en schuif hem op een serveerbord. Snijd in stukjes, serveer en geniet!