240528_TEF_transparence_03_NL.jpg

PTFE, een antiaanbak coating waar onze klanten dol op zijn

PTFE

Polytetrafluorethyleen is een polymeerverbinding die in 1938 werd ontdekt door de scheikundige Roy J. Plunkett (1910-1994). Onderzoeken door gezondheidsinstanties in Europa en de Verenigde Staten hebben aangetoond dat PTFE onschadelijk is. Het is een onschadelijke stof, zelfs als deze per ongeluk wordt ingeslikt.

3-3-visuels-campagne-transparence-tefal-new-nl.jpeg

Veilig, doeltreffend en een plezier om zonder vetstof te koken

PTFE heeft het allemaal.

PTFE voldoet aan onze kwaliteits-, prestatie- en veiligheidseisen. Bij Tefal controleren we alle productiestadia en onze coatings zijn van eigen makelij en exclusief.

Ontdek onze productievestiging

TEFAL-pannen zijn niet gemaakt van TEFLON™.

Tefal gebruikt van oudsher coatings van het merk TEFLON™ voor zijn pannen met antiaanbaklaag. Toen Groupe SEB TEFAL in 1968 kocht, besloot het echter om de productie van zijn eigen antiaanbaklagen in huis te halen om de controle over alle productiefasen te verbeteren.

3-5-visuels-campagne-transparence-tefal-nl.jpeg
3-6-bg-visuels-campagne-transparence-nl.png

Wat zijn de kenmerken van PTFE?

Het beste antiaanbakmateriaal

Dankzij de antiaanbakeigenschappen kunnen zelfs de meest delicate ingrediënten worden klaargemaakt. Daarom hoef je tijdens het koken geen vet toe te voegen. Het is een materiaal dat een optimale kookervaring biedt, voor perfecte resultaten, dag na dag.

3-13c-recyclage-visuels-campagne-transparence-tefal-nl.jpeg

Getest en goedgekeurd

Onderzoeken door gezondheidsinstanties in Europa en de Verenigde Staten hebben aangetoond dat PTFE onschadelijk is. Het is een onschadelijke stof, zelfs als deze per ongeluk wordt ingeslikt. De moleculen zijn te groot om door het lichaam geabsorbeerd te worden.

3-6b-visuels-campagne-transparence-tefal-nl.jpeg

Bestendig

Zowel koud als warm blijft PTFE stabiel, zelfs bij de hoge temperaturen die gewoonlijk tijdens het bakken worden bereikt.

3-6c-visuels-campagne-transparence-tefal-nl.jpeg

Hoe garandeert Tefal dat zijn producten volkomen veilig zijn?

3-8-bg-visuels-campagne-transparence-nl.png

De PFAS-familie

Per- of polyfluoralkylverbindingen of PFAS verwijzen naar een grote groep stoffen (ongeveer 5000).

Niet-polymeren

Ze kunnen een probleem vormen omdat ze bioaccumuleerbaar zijn, d.w.z. ze kunnen zich ophopen in het menselijk lichaam (bijv. PFOA of PFOS). Dit is niet het geval voor polymere PFAS.

3-8a-visuels-site-transparence-newww.png-nl

Polymeren

Zoals PTFE. Ze zijn niet bioaccumulatief, inert en worden beschouwd als ongevaarlijk voor de menselijke gezondheid.

3-8b-visuels-site-transparence-newww-nl.png

PTFE, een veilig materiaal

PTFE is door gezondheidsautoriteiten zoals de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) erkend als een materiaal dat veilig is voor de menselijke gezondheid en compatibel is met voedselcontact. Naast de uitzonderlijke antiaanbakeigenschappen heeft Tefal vanwege deze bewezen veiligheid gekozen voor PTFE-coatings voor zijn pannen en potten.

3-9-visuels-campagne-transparence-tefal-nl.jpeg

Onze Tefal antiaanbaklagen bevatten geen PFOA, geen lood en geen cadmium*.

*Strengere controles dan vereist door de huidige regelgeving voor contact met voedingsmiddelen. Zonder PFOA conform de huidige regelgeving. Zonder lood- en cadmium (zonder Pb en Cd) betekent dat er niet opzettelijk lood of cadmium aan de coatings is toegevoegd en dat deze metalen niet zijn gedetecteerd in tests door externe laboratoria.
3-10-visuels-campagne-transparence-tefal-nl.jpeg

Voortdurend het voorzorgsprincipe toepassen om elk gevaar uit te sluiten

Tefal heeft een specifiek team dat de Europese en nationale gezondheidsvoorschriften opvolgt.

We volgen actief de wetenschappelijke en regelgevende ontwikkelingen op en het werk van de gezondheidsinstanties om ervoor te zorgen dat onze producten zo veilig mogelijk zijn. Onze acties op het gebied van kwaliteit en veiligheid zijn intrinsiek gebaseerd op dit voorzorgsprincipe, dat de leidraad vormt voor de manier waarop we onze innovaties ontwerpen en ontwikkelen. Daarom kozen we voor PTFE voor onze coatings en volgen we het wetenschappelijk onderzoek over dit onderwerp op de voet, dat tot nu toe unaniem is.

Ontdek Tefal

Ontdek alles over Tefal in slechts een paar klikken!

Het geheim achter hoe Tefal zijn pannen maakt

Ontdek het fascinerende proces dat in de handen van onze experts eenvoudige aluminium schijven tot leven brengt. Pannen, potten...

3-13a-fabrication-visuels-campagne-transparence-tefal-nl.jpeg

Het merk Tefal: Waarden, innovatie en geproduceerd in Frankrijk

Lees meer over onze expertise, onze teams en onze waarden, om het dagelijks leven eenvoudiger, vlotter en leuker te maken.

3-13b-info-visuels-campagne-transparence-tefal-nl.jpeg

De levenscyclus, het onderhoud en de recyclage van Tefal pannen

Van hun ontwerp tot hun rol in onze keukens doorloopt ons keukengerei cruciale fasen waarin expertise, innovatie en kwaliteit hand in hand gaan.

3-13c-recyclage-visuels-campagne-transparence-tefal-nl.jpeg

Franse knowhow in de Tefal fabriek in Rumilly

De roots van Tefal liggen in de Haute-Savoie, aan de poort van het regionale natuurpark Massif des Bauges. De stad Rumilly...

3-13d-rumilly-visuels-campagne-transparence-tefal-nl.jpeg

Vragen en antwoorden

1) BELANGRIJKE ELEMENTEN

 • TEFAL gebruikt geen PFAS die de gezondheidsautoriteiten als kankerverwekkend beschouwen.
 • TEFAL heeft sinds 2012 geen materialen meer gebruikt die PFOA bevatten, en dat was voordat de regelgeving in Europa en de Verenigde Staten werd ingevoerd. .
 • De producten van TEFAL bevatten geen PFOA. Onze producten worden regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke laboratoria om hier zeker van te zijn.
 • TEFAL gebruikt PTFE, dat bekend staat als inert, niet bioaccumulerend en daarom veilig voor de menselijke gezondheid en als zodanig erkend door de gezondheidsautoriteiten.
 • TEFAL volgt ook een strategie om haar aanbod te diversifiëren om in te spelen op de uiteenlopende verwachtingen van al zijn klanten.
 • Ten slotte zet TEFAL zich in voor een continu innovatieproces om zijn producten te verbeteren. Dit is het geval voor de bestendigheid van de coatings, die met de tijd steeds duurzamer worden.

 

2) PTFE / PFOA / PFAS EN ANDERE STOFFEN

a. Wat is PTFE

PTFE of polytetrafluoroethyleen is een fluorpolymeer.

Het wordt gebruikt in antiaanbaklagen en bestaat uit een keten van duizenden koolstofatomen, met twee fluoratomen aan elk koolstofatoom. Deze structuur verleent PTFE een zeer hoge chemische onschadelijkheid, waardoor het veilig is voor de menselijke gezondheid.

Het biedt het een uitzonderlijke weerstand tegen hoge temperaturen en een grote 'gladheid', waardoor het antiaanbakeigenschappen krijgt die ideaal zijn om een zeer doeltreffende coating voor potten en pannen te maken.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek (IARC), de Franse, de Europese, (EFSA) en Amerikaanse (FDA) gezondheidsautoriteiten hebben allemaal bevestigd dat PTFE onschadelijk is voor de menselijke gezondheid. De antiaanbaklagen van Tefal zijn goedgekeurd voor contact met voedingsmiddelen.

b. Waar wordt dit PTFE geproduceerd?

PTFE is een van de basismaterialen die gebruikt worden bij de samenstelling van antiaanbaklagen. .

Het wordt gemaakt door toonaangevende internationale chemische bedrijven, die worden geselecteerd als onderdeel van het verantwoordelijke aankoopbeleid van TEFAL (gebaseerd op ethische , sociale en milieucriteria) en op basis van strenge strenge specificaties. Deze bedrijven worden regelmatig gecontroleerd.

c. Wat zijn de referentieonderzoeken die de gezondheidsautoriteiten gebruiken om aan te tonen dat PTFE-coatings geen risico voor de menselijke gezondheid vormen?

De gezondheidsautoriteiten in Europa en de Verenigde Staten hebben aangetoond dat PTFE een inerte stof is die geen effect heeft op het menselijk lichaam wanneer het wordt ingenomen. Deze zelfde autoriteiten hebben bevestigd dat PTFE-coatings geen gezondheidsrisico vormen bij gebruik in kookgerei.

Na een onderzoek door het IARC (Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek) heeft de Wereldgezondheidsorganisatie PTFE ingedeeld in groep 3 [Volume 19 288] (1979) en supplement 7.70 (1987)], waarmee erkend wordt dat het niet kankerverwekkend is voor mensen.

PTFE is zo onschadelijk dat het vaak gebruikt wordt in de medische sector (pacemakers, kunstslagaders, prothesen, enz.).

d. Waar verwijst de term PFAS naar?

 • De term PFAS (perfluoralkyl- of polyfluoralkyl-stoffen) verwijst naar een grote familie stoffen met verschillende chemische eigenschappen.
 • Veel van de beschikbare informatie, meer bepaald op het internet schept verwarring doordat er geen expliciet onderscheid wordt gemaakt tussen PFAS waarvan bekend is dat ze schadelijk zijn, zoals PFOA, en andere chemische verbindingen die geacht worden tot dezelfde familie te behoren, maar die geen invloed hebben op de gezondheid of het milieu, zoals fluorpolymeren (PTFE).

e. Zit er PFAS in jouw pannen?

 • TEFAL producten bevatten geen PFAS die de gezondheidsautoriteiten als schadelijk voor de gezondheid of het milieu beschouwen.
 • Verschillende productfamilies van TEFAL zijn gemaakt met een antiaanbaklaag op basis van PTFE, een veilige component die is goedgekeurd door autoriteiten zoals de US Food and Drug Administration en de Europese autoriteiten voor gebruik in antiaanbaklagen op kookgerei.

f. Hoe controleer je of je producten geen PFAS bevatten?

 • Onze producten worden regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke laboratoria om de afwezigheid van PFAS te controleren die als problematisch worden beschouwd op de afgewerkte artikelen en de totale veiligheid van de producten van TEFAL.
 • Wij controleren op de detectie van deze PFAS met behulp van de beste technieken die momenteel op de markt zijn. Onze analyse gaat verder dan wat de regelgeving vereist.

g. Wat is PFOA?

 • PFOA is een PFAS met een korte keten. Het is persistent in het het milieu en hoopt zich op in levende organismen, waar het schadelijke effecten op de gezondheid kan hebben.
 • Tefal en zijn leveranciers hebben sinds 2012 geen PFOA gebruikt in hun processen , lang voordat de regelgeving werd ingevoerd. Onafhankelijke laboratoria controleren regelmatig ons kookgerei. . Deze controles hebben er systematisch voor gezorgd dat er geen PFOA in de TEFAL producten zit.

h. Wordt PFOA gebruikt in TEFAL kookgerei dat gemaakt is met PTFE?

NEE
 • Tefal en zijn leveranciers hebben sinds 2012 geen PFOA gebruikt in hun processen , lang voordat de regelgeving werd ingevoerd. Onafhankelijke laboratoria controleren regelmatig ons kookgerei. . Deze controles hebben er systematisch voor gezorgd dat er geen PFOA in de TEFAL producten zit.

i. Wordt PFOS gebruikt in TEFAL kookproducten op basis van PTFE?

NEE
 • TEFAL heeft nooit PFOS gebruikt bij de vervaardiging van zijn producten.
 • Onze producten bevatten geen PFOS.

j. Bevat het nieuwe RENEW-assortiment PFAS?

Ons RENEW-assortiment kookgerei heeft een INOCERAM keramische coating die van nature chemisch geen PFAS bevat.

k. Worden er producten gemaakt met Teflon?

Teflon™ is een geregistreerd handelsmerk van Chemours, een groot chemisch bedrijf , maar er is geen verband tussen Chemours en Tefal.

De merken TEFAL, waaronder Tefal en T-fal, produceren kookgerei met antiaanbaklagen in PTFE. Ze gebruiken geen Teflon™.

 

3) CONSUMENTENVEILIGHEID

Wat zijn de risico's van het gebruik van een bekraste pan met antiaanbaklaag? Of stukjes inslikken van de coating?

De Franse, Europese en Amerikaanse gezondheidsautoriteiten hebben allemaal bevestigd dat PTFE onschadelijk is voor de gezondheid en hebben het erkend als een inerte stof zonder effect op het lichaam wanneer het wordt ingeslikt.

 

Het per ongeluk inslikken van een deel van de coating is veilig. Het menselijk lichaam neemt de deeltjes niet op en die blijven onschadelijk.

 

Zoals blijkt uit onderzoeken die het Internationaal Instituut voor kankeronderzoek uitvoerde (IARC), gaan ingeslikte PTFE-deeltjes door het lichaam zoals elke andere vezel die in het spijsverteringsstelsel circuleert, zonder opgenomen te worden. Door de hoge chemische weerstand heeft PTFE bij inname geen effect op het lichaam.

 

Krasjes kunnen de antiaanbakeigenschappen van het keukengerei echter verminderen , dus raden we aan om het volgens de gebruiksaanwijzing van het merk te gebruiken en om het te vervangen als de coating aangetast is.

 

4) REGELGEVINGSKWESTIES

Wat is de positie van TEFAL ten opzichte van een regelgevende context die waarschijnlijk zal veranderen in de Verenigde Staten en Europa in de komende jaren?

TEFAL stelt het welzijn van zijn klanten altijd centraal in alle activiteiten. In dit opzicht handelen we consequent om ervoor te zorgen dat we anticiperen op de nationale en internationale regelgeving.

 

We kunnen je daarom verzekeren dat we altijd nauwgezet de updates van de autoriteiten opvolgen over de conformiteit van onze producten en claims, en dat we daar altijd naar handelen. . Onze teams volgen de ontwikkelingen momenteel op de voet na de publicatie van het ontwerpverslag over de beperking van PFAS, , zoals gepubliceerd door het ECHA.

 

TEFAL is het niet eens met de poging van sommige landen om het gebruik van alle PFAS zonder onderscheid te verbieden. PFAS omvatten een grote familie stoffen met erg verschillende en nuttige chemische eigenschappen. Daarom wil TEFAL de unieke eigenschappen van PTFE laten erkennen, gebruikt voor zijn antiaanbaklagen.

 

5) VEILIGHEID VAN DE WERKNEMERS IN ONZE FABRIEKEN

Welk risicopreventiebeleid hanteer jij in je vestigingen?

In elke fase van onze productieprocessen engageren wij ons om de principes van preventie na te leven:

 • Selectie van de meest geschikte grondstoffen wat betreft gezondheid, veiligheid en milieu
 • Emissies opvangen en werknemers bij de bron beschermen. Onze onze PTFE-spuitlijnen zijn allemaal uitgerust met een afzuigsysteem bij de bron in alle uitstootstadia van het proces. Middelen om ervoor te zorgen dat deze maatregelen goed werken.

Voor meer informatie over onderzoeken die de veiligheid van PTFE aantonen, klik hier.