Pepersteak

Pepersteak

Hoofdgerechten

  • 4

    Aantal personen

  • €€€

    Kosten

  • Moeilijk

    Moeilijkheidsgraad

  • Voorbereiding

  • Kooktijd

Ingrediënten

  • 4 x 150 g filet mignon of lendenstuk
  • 1/3 kop geklaarde boter of olie
  • 1/4 kop runderbouillon
  • 2 fijngehakte sjalotten
  • 2 eetlepels fijngestampte zwarte peperbollen
  • 3 eetlepels witte wijn
  • 1/4 kop brandy
  • Takjes verse peterselie voor de afwerking

Voorbereiding

Kruid de steaks met zout.

Laat de geklaarde boter of de olie opwarmen tot deze gesmolten is in een ondiepe pan die groot genoeg is om vier steaks in te bakken.

Leg de steaks erin en laat ze ongeveer 3 tot 4 minuten aan elke zijde goudbruin worden voor een steak saignant, en iets langer voor een steak à point.

Neem de steaks uit de pan, dek af met aluminiumfolie om ze warm te houden en zet ze opzij.

Voor een steak bien cuit het vlees 3 minuten aan elke zijde bakken en de steak vervolgens in een ovenschotel leggen. Vervolgens 8 tot 10 minuten op 200°C in de oven zetten.

Haal de steaks uit de oven en dek ze af met aluminiumfolie.

Doe de bouillon in een middelgrote steelpan en laat inkoken tot ongeveer 1/2 kop.

Voeg de sjalotten toe in de pan en laat ze 3-4 minuten lichtjes bruinen voor u de peperbollen toevoegt.

Voeg de wijn en de helft van de cognac toe. Roer met een houten lepel om het bakvocht van de bodem te schrapen. Roer en laat 1 minuut pruttelen tot u een stroperige textuur krijgt.

Voeg de ingedikte bouillon toe en breng aan de kook. Laat de saus 7 minuten koken of tot ze een stroperige textuur heeft en voeg dan de rest van de brandy toe.

Leg de steaks opnieuw in de steelpan met de saus en warm 3-4 minuten op zonder aan de kook te brengen.

Dien op voorverwarmde individuele borden of een grote schaal op.

Werk af met peterselie en dien op met frietjes of gebakken aardappelen.

Benodigde Tefal-producten