Risotto met champignons

Risotto met champignons

Hoofdgerechten

  • 4

    Aantal personen

  • €€

    Kosten

  • Gemiddeld

    Moeilijkheidsgraad

  • Voorbereiding

  • Kooktijd

Ingrediënten

  • 1 l (4 koppen) gevogelte- of groentebouillon
  • 125 ml (1/2 kop) droge witte wijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 80 g boter in stukjes
  • 1 fijngehakte bruine ui, half ingekookt
  • 100 g Zwitserse bruine champignons in schijfjes
  • 100 g kleine witte champignons, in vieren gesneden
  • 440 g (2 koppen) arboriorijst
  • 80 g enokichampignons zonder het steeltje
  • 20 g (1/4 kop) fijn geraspte parmezaan
  • 1/4 kop verse grof gehakte platte peterselie
  • 1 snuifje zout
  • Parmezaanschilfers om af te werken
  • 125 ml (1/2 kop) olijfolie
  • 3 teentjes look, fijngesneden
  • 1/3 kop aangestampte en geraspte ?
  • Verse salie
  • 2 theelepels fijn geraspte citroenschil
  • Enkele saffraandraadjes

Voorbereiding

Laat de olie op een zacht vuur heet worden in een middelgrote antiaanbakpan om er de lookolie met citroen en salie in te bereiden. Doe de look in de pan en laat 30 seconden bakken of tot de olie gearomatiseerd is. Haal de pan van het vuur. Voeg de salie, de geraspte citroenschil en de saffraan toe. Meng goed en zet opzij.

Meng de bouillon en de wijn in een pan. Breng op een matig vuur aan de kook. Zet het vuur zachter maar houd het mengsel aan de kook.

Laat de olie en de boter op een matig vuur warm worden in een pan met een dikke bodem. Voeg de ui toe en laat al roerend 2 minuten bakken of tot de ui zacht is. Voeg de witte en de bruine champignons toe en laat ze al roerend 3 minuten bakken of tot ze zacht zijn.

Voeg de rijst toe en laat al roerend 2 minuten bakken of tot de korrels glazig zijn. Voeg een opscheplepel (ongeveer 125 ml - 1/2 kop) van het bouillonmengsel aan het rijstmengsel toe en roer met een houten lepel tot het vocht volledig geabsorbeerd is. Voeg het bouillonmengsel verder toe met één opscheplepel per keer. Blijf roeren en wacht tot het vocht volledig is geabsorbeerd alvorens nog een lepel toe te voegen. Laat koken tot de rijst gaar en de risotto smeuïg is (ongeveer 25 minuten).

Voeg de enokichampignons toe en laat al roerend 3 minuten garen of tot ze zacht zijn. Haal de pan van het vuur. Voeg de parmezaan en de peterselie toe. Proef en kruid indien nodig met zout.

Doe de risotto in kommetjes. Werk af met het oliemengsel, bestrooi met de parmezaan en dien op.

Benodigde Tefal-producten