- Home
- Recepten
- Recepten overzicht
- Twisted ciabatta breadsticks
Twisted ciabatta breadsticks
- Totale tijd 2u 25min
- 20min
Bereiding - 5min
Koken - 2u
Afkoelen
Compatibele toestellen (1)
Ingrediënten
6 personen
250 g Gewone witte bloem
150 g Warm water
5 g Gedroogde gist (of 12 g verse gist)
20 g Olijfolie
5 g Zout (1 tl)
0.5 tl Oregano
20 g Olie
50 g Extra fijn griesmeel of spolvero (om te bestuiven)
Bereiding
Stap 1 /12
Bereid het deeg met de hand in een kom of in een keukenmachine voorzien van een deeghaak. Kneed het in totaal gedurende ongeveer 10 minuten.
Stap 2 /12
In de keukenmachine: Voeg langzaam het water en de gist toe aan de bloem en kneed het deeg op een lage snelheid. Kneed tot het deeg loskomt van de rand van de kom. Voeg de olijfolie toe en kneed aan een gemiddelde snelheid tot de olie is opgenomen (2 tot 3 minuten). Pas indien nodig de snelheid aan. Voeg als laatste het zout en de oregano toe. Blijf snel kneden tot je geen zoutkorrels meer voelt op de bovenkant van het deeg.
Stap 3 /12
Als je met de hand kneedt: doe de bloem in de grote kom. Voeg geleidelijk het water en de gist toe. Draai de kom met één hand terwijl je met je andere hand de bloem van de bodem van de kom naar boven haalt en over het mengsel heen vouwt. Wanneer de bloem helemaal is vermengd (er bevinden zich geen restjes meer aan de zijkant van de kom), kan je het deeg op het werkvlak kneden.
Stap 4 /12
De pizzaiolo-techniek om met de hand te kneden: rol het deeg, zonder het te scheuren, uit met de palm van je hand. Keer de deegbal om en draai hem een kwartslag, waarbij je hem op het werkvlak ‘slaat’. Herhaal deze stappen zo vaak als nodig totdat je een glad deeg hebt.
Stap 5 /12
Doe het deeg weer in de kom. Voeg de olijfolie toe en kneed opnieuw. Plaats het deeg weer op het werkvlak van zodra de olie is opgenomen. Voeg het zout en de oregano toe. Kneed tot je geen zoutkorrels meer voelt onder je handpalm. Het deeg moet zacht, glad en redelijk elastisch zijn.
Stap 6 /12
Bedek het deeg met huishoudfolie (of een vochtige theedoek) en laat 2 uur rusten op kamertemperatuur. Het deeg zal rijzen en verdubbelen in grootte.
Stap 7 /12
Zet de oven aan en laat voorverwarmen (ongeveer 7 minuten op de hoogste stand). Zet de oven op de laagste stand van zodra de roterende steen de temperatuur van 250°C heeft bereikt.
Stap 8 /12
Rol het deeg uit en snijd het in 8 gelijke delen van ongeveer 40 g. Rol het deeg uit tot een dunne worst van ongeveer 30 cm. Bestrooi het werkvlak indien nodig met wat bloem. Vouw ze dubbel. Neem beide uiteinden en draai ze in tegengestelde richting totdat de hele streng gedraaid is.
Stap 9 /12
Bestrijk ze met olie.
Stap 10 /12
Leg ze voorzichtig in een cirkel op de met bloem bestoven overschep.
Stap 11 /12
Plaats de gedraaide ciabatta's direct in de oven op de roterende steen en bak ze tussen de 4 minuten 30 seconden en 5 minuten, waarbij je regelmatig draait met de knop aan de zijkant van de oven om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig bakken.
Stap 12 /12
Haal ze met de ovenschep uit de oven en schuif ze op een serveerbord. Serveer en geniet!