Gebakken foie gras met gestoofde vijgen en hazelnoten

Gebakken foie gras met gestoofde vijgen en hazelnoten

Voorgerechten

  • 4

    Aantal personen

  • €€€

    Kosten

  • Gemiddeld

    Moeilijkheidsgraad

  • Voorbereiding

  • Kooktijd

Ingrediënten

  • 1 blokje foie gras van goede kwaliteit
  • 6 mooie vijgen
  • 25 g gepelde hazelnoten
  • Een beetje bloem
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 klontje boter
  • 1 eetlepel olie
  • Fleur de sel en vers gemalen zwarte peper

Voorbereiding

Snijd 4 mooie sneetjes foie gras af van elk 2 cm dik. Kruid met peper en bestrooi ze aan beide kanten met wat bloem. Zet opzij in de koelkast.

Snijd de vijgen in tweeën. Hak de hazelnoten grof en rooster ze in een droge koekenpan. Roer af en toe om. Zet opzij.

Verwarm de olie in de pan. Bak de vijgen op matig hoog vuur met de afgesneden kant op de bodem van de pan. Voeg de suiker, boter en hazelnoten toe. Fruit de vijgen zodat ze een mooi laagje krijgen en gekaramelliseerd worden. Houd de vijgen warm (in de oven bijvoorbeeld). Maak de pan schoon.

Verwarm ze op matig hoog vuur. Fruit de sneetjes foie gras gedurende een minuut in de pan tot ze goudbruin zijn. Draai de sneetjes om. Laat ze nog een minuut bakken. Leg de sneetjes op keukenpapier.

Verdeel de vijgen over de borden. Schik de sneetjes foie gras erbij (zonder het bakvocht). Breng op smaak met fleur de sel.

Dien meteen op met brood van heel goede kwaliteit of geroosterd briochebrood.